Ghid de cumpărături pentru cele mai bune televizoare 4K

Chiar dacă ati crescut confortabil cu 1080p fiind cea mai bună imagine pe care o puteați obține, acele zile se termină. Noua rezoluție standard care se adaptează lent este 4K Ultra High Definition (UHD). În timp ce 4K a fost prin preajma de ceva vreme, modelele de televizoare UHD cu consum redus au început să devină ceva mai accesibile în ultimii doi ani.

S-ar putea să vă întrebați ce este minunat la un televizor 4K – la urma urmei, televizorul dvs. cu rezolutie de 1080p funcționează foarte bine. Totul se îndreaptă spre micile pătrate, numite pixeli, care alcătuiesc imaginea de pe display. Cu cât mai mulți pixeli puteți împacheta pe ecran, cu atât va fi mai bună imaginea. În timp ce 1080p a fost un salt masiv de la vechiul standard TV de 480p, veți obține un upgrade considerabil atunci când treceți de la 1080p la 4K UHD.

Dacă vă așteptați la o diferență uriașă între 1080p și 4K, nu veti fi chiar dezamăgiți. Imaginile vor fi mult mai clare, dar nu vor fi ca diferența incredibilă dintre televizoarele tub și ecranele plate. Cu toate acestea, veti gasi 4 ori mai mulți pixeli pe un televizor 4K, ceea ce va arat grozav in comparatie cu un televizor 1080p.

Dacă doriți să vă bucurați de emisiunile preferate de televiziune, jocuri video și filme de cea mai bună calitate, veți dori un televizor UHD de 4 K.

Ce să cautati la un televizor 4K UHD

Nu toate televizoarele sunt creeate la fel. Când mergeți la magazinul local, veți vedea o mulțime de ecrane uriașe în secțiunea de electronice. Unele dintre aceste tipuri de televizoare sunt 1080p, dar din ce în ce, televizoarele 4K inlocuiesc aceste modele mai vechi de pe rafturi.

Privind la acel perete plin de televizoare, va fi greu sa iti alegi ceva. Cu toate aceste televizoare arătând la fel, ați crede că aceștea ar avea același preț. Cu toate acestea, televizoarele 4K UHD variază de la 1600 lei până la 40.000 de lei sau chiar mai mult.

Cand platiti pentru noul televizor, platiti in functie de tipul de ecran pe care îl are, indiferent dacă este sau nu un televizor inteligent, și in functie de caracteristicile pe care le are incluse.

Tipuri de ecrane LED

Există trei tipuri de ecrane cu LED pentru a viziona atunci când achiziționați un televizor 4K UHD.

LED
Majoritatea televizoarelor LCD de pe piață au acest tip de iluminat. O serie de LED-uri de pe marginea ecranului luminează pe ecranul LCD, ceea ce vă permite să vedeți fotografia. Afișajele luminate pe partea cealaltă permit unui televizor să fie mai subțire decât cele care utilizează alte tipuri de tehnologie, dar veți sacrifica, de asemenea, multe posibilități de contrast. Cu toate acestea, costul ecranelor luminate pe margine este în mod obișnuit mai mic decât cel care utilizează alte ecrane.

LCD full-array LED
Ecranele full-array conțin LED-uri direct în spatele ecranului LCD. Aceste LED-uri pot fi iluminate individual sau întunecate, producând o gamă largă de contrast. Această tehnologie era disponibilă numai în ecrane high-end, dar, pe măsură ce costurile de producție scad, tot mai multe ecrane sunt echipate cu iluminare din spate.

Puncte cuantice
Punctele cuantice sunt de obicei folosite în tandem cu un alt tip de lumină de fundal. Atunci când un televizor de 4K este dotat cu tehnologie cuantică, înseamnă că există mici puncte nanocristale. Când aceste puncte sunt lovite de iluminarea LED-ului, acestea se aprind. Samsung le folosește în ecranele lor QLED pentru a compensa o parte din raportul de contrast pierdut prin folosirea LED-urilor luminate de margine, iar mai mulți producători le includ și în televizoarele lor. Dacă vedeți „Quantum” oriunde pe ambalajele unui televizor 4K, acesta conține mai mult decât probabil această tehnologie.

Ecrane OLED
Seturile de diode organice de emitere a luminii (OLED) reprezintă punctul culminant al tehnologiei actuale a ecranului. În loc să folosească o iluminare din spate, fiecare pixel are o lumină LED organică care poate fi oprită și pornită. Aceste ecrane au cel mai bun contrast și pot atinge cele mai bune contraste de negru. Există însă unele dezavantaje la această tehnologie aflata în creștere. OLED nu are luminozitatea pe care o au ecranele LCD de înaltă calitate și este încă foarte, foarte scumpă ca tehnologie. Ecranele OLED sunt realizate de LG si chiar Sony, Philips și televizoarele OLED de la Panasonic folosind si ei panouri din surse LG.

HDR10 vs. Dolby Vision
În prezent există două standarde concurente pentru formatul HDR: HDR10 și Dolby Vision. Dolby Vision este, din punct de vedere tehnic, superior HDR10, dar va fi foarte greu să găsiți o diferență între ele cu cele mai multe conținuturi.

Dacă puteți, asigurați-vă că televizorul dvs. compatibil HDR acceptă ambele formate. Acest lucru vă va permite să accesați conținutul HDR fără să vă faceți griji cu privire la formatul în care se află.

Dacă trebuie să alegeți, HDR10 are cel mai mare conținut disponibil în acest moment.

Televizoare inteligente/smart

Dacă doriti sa cumpărați un televizor 4K, veți avea de ales între un televizor inteligent sau un televizor non-inteligent. Fiecare televizor 4K la nivel de consumator are o funcționalitate inteligentă încorporată în acesta. Dacă utilizați un aparat de streaming ca Apple TV sau Roku, nu contează ce fel de funcții inteligente va avea televizorul dvs. 4K. Aproape orice dispozitiv de streaming va funcționa mai repede și va avea o fiabilitate mai bună decât aplicațiile încorporate în televizor.

Dacă nu doriți să vă ocupați de conectarea unui al doilea dispozitiv la televizor, găsiți un model care are aplicații fiabile și variate. De regulă, cu cât este mai scump televizorul, cu atât mai rapide sunt procesorul și memoria RAM. Televizoarele de ultimă generație pot avea o funcționalitate inteligentă decentă.

Costul unui televizor inteligent 4K UHD

Veți găsi că prețul cerut pentru televizoarele 4K scade tot timpul. Cu câțiva ani în urmă, nu ați fi putut găsi nici un singur model sub 4.000 de lei, dar acum puteți pune mâna pe un tv pentru aproximativ 1600 ron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *